Skip links

Marketplaces van Nederland

Marketplaces zijn hét onderwerp van de dag. Je hoort het overal: marketplaces zijn booming en zijn de winkelstraten van de toekomst. Maar hoe zit dat in Nederland? Zijn marketplaces echt zo geliefd bij de consument? En welke Nederlandse marketplaces zijn er eigenlijk? Dat lees je in dit artikel.

Nederlandse consument verliefd op marketplaces?

Volgens een onderzoek van Wunderman Thompson Commerce start 55% van de consumenten in de Verenigde Staten al hun online zoektocht via de welbekende marketplace Amazon. Hetzelfde onderzoek toont aan dat 16% van de Nederlandse consumenten hun online journey starten via een marketplace. Daarnaast toont het onderzoek aan dat 32% van de Nederlandse consumenten uiteindelijk online tot aankoop overgaat via een marketplace. De cijfers zullen naar verwachting stijgen. Uit een prognose van PlanetRetail zal in 2023 bijna 63% van de consumenten wereldwijd hun aankopen doen via een marketplace.

Wat is een marketplace eigenlijk?

Een marketplace wordt ook weleens een platform en/of marktplaats genoemd. Het is in feite één plek waar verschillende verkopers hun assortiment aanbieden. Een offline marketplace is bijvoorbeeld een weekmarkt of een braderie. Hier komen verschillende verkopers bij elkaar en betalen de eigenaar een bepaalde vergoeding voor een stand. De eigenaar zorgt vervolgens voor de marketing, locatie, et cetera. Wanneer we spreken van een online marketplace wordt er vaak een platform bedoeld waar externe verkopers de mogelijkheid krijgen om hun assortiment te plaatsen, promoten en/of verkopen. De eigenaar van de online marketplace draagt zorgt voor transacties en dergelijke.

Een marketplace heeft niet alleen voordeel voor de verkopers, zoals een groter bereik, het vergroten van de naamsbekendheid enzovoorts, ook de klant heeft positieve ervaringen. Gemak voor de klant is voornamelijk een groot voordeel. Het is voor de klant eenvoudiger om producten te vergelijken op één plek en op één plek meerdere producten tegelijkertijd aan te schaffen.

Wanneer men spreekt over een marketplace, wint bol.com vaak de top of mind positie. Bol.com is een Nederlandse marketplace die de grootste is in het e-commercelandschap. Echter, zijn er in verschillende branches ook andere marketplaces die groot zijn. Én ook nog eens van origine Nederlands zijn.

Dit zijn de grootste Nederlandse marketplaces per branche:

Food marketplace: Thuisbezorgd.nl

Zo heb je bijvoorbeeld in de foodsector de marketplace Thuisbezorgd.nl. Op Thuisbezorgd.nl vind je allerlei verschillende restaurants. Deze restaurants hebben zich aangemeld voor dit platform en bieden hun food assortiment aan. Een klant kan via Thuisbezorgd.nl een bestelling plaatsen en het gekozen restaurant bezorgt vervolgens de bestelling bij de klant. De transacties worden geregeld door Thuisbezorgd.nl.

Travel & Hospitality marketplace: Booking.com

Booking.com is van kleine Nederlandse startup uitgegroeid tot een van ‘s werelds grootste e-commercebedrijven voor reizen. Op booking.com kunnen verschillende accommodatie-eigenaren zich aanmelden. Overnacht vervolgens een klant via een reservering bij booking.com bij de accommodatie-eigenaar, dan betaalt de accommodatie-eigenaar een commissie aan booking.com.

Human Resources marketplace: Freelancer.nl

Een marketplace waar je in contact kunt komen met verschillende freelancers met verschillende vakspecialiteiten is Freelancer.nl. Zo vind je copywriters, software-ontwikkelaars, marketeers, boekhouders, et cetera op dit platform. Ook als bedrijf is het mogelijk om een freelance opdracht te plaatsen. In feite worden op dit platform bedrijven en freelancers gematcht. Het contact loopt via Freelancer.nl. Het gebruiken van dit platform is gratis, totdat je gebruikt wilt maken van een Premium account.

Nederlandse Marketplaces per branche

Zo zie je maar dat er ook in ons kleine land Nederland zeer interessante marketplaces zijn. Amazon en Alibaba zijn dan wel bekende wereldwijde marketplaces in de e-commercesector, maar in ons land zijn er in diverse branches ook interessante marketplaces.

Welke Nederlandse marketplace heb jij ooit bezocht, zonder ervan bewust te zijn dat het een marketplace is?

Laat hieronder een reactie achter.

Laat een reactie achter